Opened 6 years ago

Closed 6 years ago

#1189 closed help (fixed)

UKCA tutorial task5

Reported by: s1251469 Owned by: luke
Component: UM Model Keywords: UKCA
Cc: Platform:
UM Version: 8.2

Description

I have tried to complete the UKCA tutorial task 5. That is, to introduce an emissions field ALICE and supply it to the ALICE tracer.

I have successfully regridded the emissions field and the plot is the same as the example.

I have made changes and run both tasks 5.1 and 5.2. After 5.1 I checked the output and the tracers were still zero as required but after running 5.2 changes it was still zero. The emission field is supposed to have made it non-zero.

I've re-checked and compared to the example umui job as well as going through the code changes diff. I can't see why there's been no effect? I had no errors as far as I know.

My ancillary file is located in
/home/n02/n02/s1251469/work/UKCA_tutorial/emiss.anc
in case that is important.

Many thanks

Change History (5)

comment:1 Changed 6 years ago by luke

Hi,

Would you be able to give me the jobid of the jobs that you are using?

Thanks,
Luke

comment:2 Changed 6 years ago by s1251469

Hey Luke,

xjecb

thanks

comment:3 Changed 6 years ago by luke

Thanks - I've taken a copy of this job and will run to see if I can track down the problem. I'm not in the office on Monday however, so I might not be able to reply until Tuesday I'm afraid.

Thanks,
Luke

comment:4 Changed 6 years ago by luke

  • Owner changed from um_support to luke
  • Status changed from new to accepted

comment:5 Changed 6 years ago by luke

  • Resolution set to fixed
  • Status changed from accepted to closed

I've taken a copy of your job and ran it. It ran successfully for me, but I had to make a couple of changes:

1) Run-time - it didn't run quickly enough in the 20-minute queue (I'm not sure why this is - when I set this job up 20 minutes was plenty of for 2 model days.)

2) You hand-edit add_cntlatm.ed had a small error - the values of JPCTR and JPSPEC should be the other way round. Mine looks like

ed CNTLATM<<\EOF
/JPCTR/
d
i
 JPCTR = 73,
.
/JPSPEC/
d
i
 JPSPEC = 77,
.
w
q
EOF

This is why your xjecb000.xjecb.d14003.t125800.leave file has the following error

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
???!!!???!!!???!!!???!!!???!!!???!!! ERROR ???!!!???!!!???!!!???!!!???!!!???!!!?
? Error in routine: UKCA_INIT_STRATTROP
? Error Code:     1
? Error Message:  Size of chemical definition array incorrect
? Error generated from processor:     0
? This run generated   4 warnings
????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

I suspect that the reason your .pb files show that the ALICE tracer is still zero is because the job has not run properly when doing Task 4.2.

As a general rule it is always advisable to look through the most recent .leave file for your job if it does not run as expected to see if there is any further information there.

Please see my job xislj which ran successfully.

Thanks,
Luke

Note: See TracTickets for help on using tickets.