Opened 9 years ago

Closed 8 years ago

#829 closed help (fixed)

HadGAM1.2 crashes at start of run

Reported by: jonny Owned by: um_support
Component: UM Model Keywords:
Cc: Platform:
UM Version: 6.1

Description

Hello,
I am getting a the following message in my .leave file. I believe this is having issues calculating vertical velocities, but I am not sure what to do about it. any ideas? The file is /work/n02/n02/jonny/um/umui_out/xgyuz000.xgyuz.d12087.t151139.leave

* Targeted diffusion of q is ACTIVE *

Vertical velocity test value is 0.50 m/s and diffusion factor = 0.100
Start testing at level 5
Apply from level 1 to level 38
Slope test applied up to level 20

WARNING *
Conservation enforcement failed
Run continuing using best estimate
WARNING *

non-conservation for field 1.

WARNING *
Conservation enforcement failed
Run continuing using best estimate
WARNING *

non-conservation for field 3.

WARNING *
Conservation enforcement failed
Run continuing using best estimate
WARNING *

non-conservation for field 7

WARNING *
Conservation enforcement failed
Run continuing using best estimate
WARNING *

non-conservation for field 8

WARNING *
Conservation enforcement failed
Run continuing using best estimate
WARNING *

non-conservation for field 9

WARNING *
Conservation enforcement failed
Run continuing using best estimate
WARNING *

non-conservation for field 10

WARNING *
Conservation enforcement failed
Run continuing using best estimate
WARNING *

non-conservation for field 11

WARNING *
Conservation enforcement failed
Run continuing using best estimate
WARNING *

non-conservation for field 1

WARNING *
Conservation enforcement failed
Run continuing using best estimate
WARNING *

non-conservation for field 2

WARNING *
Conservation enforcement failed
Run continuing using best estimate
WARNING *

non-conservation for field 3

WARNING *
Conservation enforcement failed
Run continuing using best estimate
WARNING *

non-conservation for field 4

WARNING *
Conservation enforcement failed
Run continuing using best estimate
WARNING *

non-conservation for field 5

WARNING *
Conservation enforcement failed
Run continuing using best estimate
WARNING *

non-conservation for field 6

WARNING *
Conservation enforcement failed
Run continuing using best estimate
WARNING *

non-conservation for field 7

WARNING *
Conservation enforcement failed
Run continuing using best estimate
WARNING *

non-conservation for field 8

WARNING *
Conservation enforcement failed
Run continuing using best estimate
WARNING *

non-conservation for field 9

WARNING *
Conservation enforcement failed
Run continuing using best estimate
WARNING *

non-conservation for field 10

WARNING *
Conservation enforcement failed
Run continuing using best estimate
WARNING *

non-conservation for field 11

WARNING *
Conservation enforcement failed
Run continuing using best estimate
WARNING *

non-conservation for field 12

WARNING *
Conservation enforcement failed
Run continuing using best estimate
WARNING *

non-conservation for field 1.

WARNING *
Conservation enforcement failed
Run continuing using best estimate
WARNING *

non-conservation for field 2.

WARNING *
Conservation enforcement failed
Run continuing using best estimate
WARNING *

non-conservation for field 3.

Application 1841787 exit codes: 139
Application 1841787 exit signals: Killed
Application 1841787 resources: utime ~18s, stime ~16s

Change History (6)

comment:1 Changed 9 years ago by willie

Hi Jonny,
Could you give me read access to your directories. Do

chmod -R g+rx .

(Note the dot) in both your home and work directories.

Regards,

Willie

comment:2 Changed 9 years ago by jonny

Sorry! I've changed it now.

Jonny

comment:3 Changed 9 years ago by willie

Hi Jonny,

There is a segmentation fault. The core file indicates there is a "Failure in call to INANCCTL", but the core file is older than the exec. There are some STASH errors that could be corrected - do Ctl-V on the STASH page and switch off those that are in error.

Should the reconfiguration be on? You are requesting ozone to be updated daily for example.

Regards,

Willie

comment:4 Changed 9 years ago by jonny

Hi Willie,
So I have taken a similar job from Ben Harvey, which we know runs on phase3 (xgyuy). I ran this fine with no changes, so this doesn't have any stash errors etc. Then I made a copy (xgyux), put my new sst and ice ancil files (/home/n02/n02/jonny/work/ancil/hadgam_xciel/qrclim.ice/sst) which I made using xancil. And I produce similar errors in the.leave file (/home/n02/n02/jonny/um/umui_out/xgyux000.xgyux.d12090.t082115.leave).

So I guess it looks like there is a problem with my ancil files, but they look fine to me. Is there a list of completion codes for qsexecute, so I can better diagnose the messages?

Thanks
Jonny

comment:5 Changed 9 years ago by willie

Hi Jonny,

I suspect you need to switch the reconfiguration on in xgyuz: tick the box "using the reconfiguration" on the start dump page. Without this, your ancillaries are being ignored.

There are lots of STASH errors in xgyuz. To see these go to the STASH page and type Ctl-V. I am no expert but this looks like the climate meaning is incorrect - see Control > Post Processing > Dumping and Meaning.

Regards,

Willie

comment:6 Changed 8 years ago by willie

  • Resolution set to fixed
  • Status changed from new to closed
Note: See TracTickets for help on using tickets.